Lapas

svētdiena, 2011. gada 13. novembris

Bezvadu norēķinu sistēma MokiPay


Pēdējā laikā mani interesē daudz dažādi rakstiņi saistībā ar inovācijām Latvijā un pasaulē. Tad nu ar lielāko prieku padalos arī ar kādu citu....
Tikko augstskolā piektdien aizstāvējām grupas darbu par Inovatīvo darbību uzņēmumā. Pasniedzēja bija lieliska, arī priekšmets savā ziņā interesants. Neieslīkšu sīkumos, bet runa bija par piedāvātajām inovācijām kādam no mobilo sakaru pakalpojumu sniedzējiem.


Nekad agrāk nebiju dzirdējusi par šādām lietām kā Mokipay.


Kas tad mums ir Mokipay?
MokiPay tā ir mibilo norēķinu sistēma – inovācija jauno NFC (near Field Connection) tehnoloģiju jomā. To varētu dēvēt par maku bez kredītkartēm, ātri, viegli un pats svarīgākais droši. Šo norēķinu sistēmu ir izstrādājis Lietuvas uzņēmums "MokiPay Europe" un tā darbojas jau lielā Lietuvas teritorijā.

Kas ir nepieciešams lai sāktu?
Vajadzīgs ir mobilais tālrunis un MokiPay mobilo maksājumu pakete, tad klients saņem uzlīmi ar mikroshēmu, unikālu kontu kodu un lietošanas pamācību. Izmantojot uzlīmējamu radio mikroshēmu, veicot maksājumu pārdevējs ievada cenu kases terminālā, pēc tam pircējs pietuvina savu mobilo telefonu ar uzlīmi NFC terminālim un apstiprina maksājumu telefonā kā īsziņas saņemto kodu. Tālrunis var būt ar iebūvētu NFC funkciju, bet ja nav iebūvētas šīs funkcijas, tad var uzlīmēt NFC mikroshēmu kā uzlīmi uz mobilā tālruņa.


Man jau šķiet ka šādas tehnoloģijas ieviešana Latvijā būtu ļoti interesanta un patiesībā ērta. Jo tik daudzi cilvēki tuvāk pie rokas tur mobilo tālruni nekā savu maku. Mobilo sakaru operatoram šāda pakalpojumu ieviešana manuprāt var palielināt klientu loku, piesaistot gan jaunus pakalpojuma lietotājus, gan arī sadarbības partnerus.


Bet kā lasīju Latvijā tā it kā nemaz tik ātri neienāks un vai vispār ienāks, bet Zviedrijā tā darbojoties jau pāris gadus. Bet viedokļi par šo sitēmu ir dažādi.

Šai sistēmai esot analogs, ko esot izgudrojis Zviedru uzņēmums "Accumulate" – PayEx. Un šī sistēma jau pāris gadus darbojas Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā.

Es domāju, ka šī sistēma būtu ilgdzīvotāja un vismaz mans maks paliktu nedaudz tukšāks un vieglāks, nebūtu skaidrās naudas un kaudze maksājumu karšu no katras bankas.

Sīkāku informāciju varat smelties: http://mokipay.com/en

2 komentāri:

  1. Tukšāks maks - tā ir tikai aisberga redzamā daļa...:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu vismaz, kad to kāds piesavinās, varbūt nav TIK lieli zaudējumi :)

      Dzēst